خدیر ایوم یا نوروز

تجلیل از خدیر ایوم یا نوروز توسط جوانان و گل دختران شغنان _پامیر در کابلزرغونه پامیری فعال جامعه مدنی و مسوول فرهنگی در برگزاری این جشن توسط جوانان نقش کلیدی داشت.او تاکید می‌کند که جوانان نیروی فعال و ستون فقرات یک کشور هستند که با تنوعات فرهنگی میتوانند در رشد و حفظ فرهنگ بومی و…

رویداد ‌پیامد های اخیر در پامیر خاروغ

‎در 15 آگوست 2024 زمین لرزه ای به بزرگی 5.2 ریشتر در منطقه خودمختار بدخشان (GBAO) رخ داد. این رویداد بخشی از فعالیت منظم لرزه ای معمول منطقه پامیر بود که در تقاطع صفحات تکتونیکی اصلی قرار دارد. این زمین لرزه ها خاروغ و سایر مناطق پرجمعیت را تحت تأثیر قرار داد و باعث نگرانی…

رویداد ‌پیامد های اخیر در پامیر خاروغ
|

رویداد ‌پیامد های اخیر در پامیر خاروغ

در 15 آگوست  2024 زمین لرزه ای به بزرگی 5.2 ریشتر در منطقه خودمختار بدخشان رخ داد. این رویداد بخشی از فعالیت منظم لرزه ای معمول منطقه پامیر بود که در تقاطع صفحات تکتونیکی اصلی قرار دارد. این زمین لرزه ها خاروغ و سایر مناطق پرجمعیت را تحت تأثیر قرار داد و باعث نگرانی ساکنان…

پری‌وش بیدار “مشهور به آرشین بانو”

پری‌وش بیدار “مشهور به آرشین بانو”

داستان زندگی من: از اشکاشم تا کابل من پری‌وش بیدار، که به نام آرشین بانو نیز شناخته می‌شوم، در سال ۱۳۸۳ در ولسوالی اشکاشم ولایت بدخشان به دنیا آمدم. تحصیلات ابتدایی‌ام را در لیسه عالی نسوان اشکاشم آغاز کردم، اما به دلیل شرایط زندگی، خانواده‌ام به فیض‌آباد مرکز ولایت بدخشان نقل مکان کردند و من…

نقش دختران و زنان در جامعه

نقش دختران و زنان در جامعه

تا رنج تحمل نکنی گنج نبینی، تا شب نرود صبح پدیدار نباشد نقش دختران وزنان در جامعه از جمله مهمترین نقش هایی است که از بعد های مختلف میتوان به بررسی آن پرداخت. در اینجا خواهان این هستم تا کمی از نقش دختران سرزمینم را از جهت ۳ بعد عاطفی( که مهمترین،بارزترین و اصلی ترین…

اسپک بازی
|

اسپک بازی

اسپک بازی: یکی از رسم هایی که در مراسم عروسی و سایر خوشی ها در شغنان و دیگر ساحات پامیرزمین اجرا می شود، رقص با اسپک می باشد. اسپک یک مودل چوبی به شکل اسپ است که با تکه ها و رویمال های رنگه پوش می شود. شخصی که به رقص می آید بر این…

زنده گی نامه استاد جهاندار شاه

زنده گی نامه استاد جهاندار شاه

استاد جهاندار شاه فرزند طیغون شاه بتاریخ 25 حوت سال 1320 خورشیدی در قریه زیبای ” شدوج ” ولسوالی شغنان بدخشان افغانستان به دنیا آمد . خانواده وی نیز عمر ها در این قریه زندگی نموده اند و در عین زمان با هنر موسیقی انس و الفتی گرفته و به آن دسترسی داشته اند که…

ورزش بزکشی

ورزش بزکشی

بزکشی، ورزش و بازی سنتی کشور افغانستان است که در فصل‌های بهار و پاییز در دشت‌های افغانستان برگزار می‌شود. بازی بزکشی، در میان مردمان آسیای میانه و افغانستان از جمله ازبک ها، ترکمن‌ها، قرقیزها، تاجیکان، هزاره‌ها و پشتون‌ها انجام می‌شود. و بعضاً هنوز هم انجام می‌شود. ریشه آن مبهم است، به احتمال قوی تاریخ ایجاد…

اینجا خواهم ماند

اینجا خواهم ماند

من یک شهروند افغانستانی ام و در بطن این جامعه ای درد آلود و ستم کشیده پرورش یافته ام، نازدانه تربیت نشده ام، یک دهقان بچه ای سخت کوشم که پدرم با فقر دست و گریبان بود. در آغاز انقلاب زاده شدم و زاده ای یک مکتب فکری انقلابی ام. با انقلاب خو گرفتم و…

نقش والاحضرت آقاخان در تحولات بدخشان: از بی‌امیدی تا پیشرفت

نقش والاحضرت آقاخان در تحولات بدخشان: از بی‌امیدی تا پیشرفت

در اواسط دهه‌ی نود میلادی طفلی در حدود ده ساله بودم. همراه با خانواده ام در زادگاهم، شغنانِ بدخشان، زندگی می کردم. چیزهای زیادی را از آن زمان بخاطر دارم ولی چیزی که بیش از همه در ذهنم حک شده است، دشواری های گوناگون و روز افزون بود. مکاتب از خیر سر جنگ‌ها بسته شده…